Herhalingsconcert La Pellegrina zomercursus

Montéclairs bijbelse opera Jephté

zaterdag 22 februari 2019 • Aanvang 20:15 uur

Lutherse Kerk • Hamburgerstraat 9 • Utrecht | Kaarten bestellen

Deze zomer konden we tijdens de La Pellegrina barokcursus in Bechyně het concert met Montéclairs Jephté maar één keer uitvoeren, wat natuurlijk jammer is van al het harde werken. We gaan daarom dit programma in Nederland nogmaals uitvoeren en wel op zaterdag 22 februari 2020, in de Lutherse Kerk te Utrecht.

Je kunt je voor dit project opgeven middels dit formulier.

Repetitieschema

Uiteraard zullen er een aantal repetities nodig zijn. Die zijn gepland op de volgende data:

  • zaterdagmiddag 15 februari  14:00 – 17:00: alleen zangers met Mitchell en Dirkjan
  • woensdagavond 19 februari 19:30 – 22:00:  alleen instrumentalisten met Dirkjan
  • vrijdag 21 februari overdag: solistenrepetities op afspraak met Mitchell, Marco en Dirkjan
  • vrijdagavond 21 februari: generale 19:00 – 22:30
  • zaterdag 22 februari vanaf 18:00: akoestiekrepetitie en concert

De deel- en tuttirepetities vinden plaats in de Rehobothkerk, Briljantlaan 6, Utrecht in de wijk Tolsteeg, vlakbij station Utrecht Vaartsche Rijn. De kerk is ook goed bereikbaar per auto, fiets en bus. Je kunt er goed (maar overdag wel betaald) parkeren. Er is ook een groter gratis parkeerterrein dichtbij, op het Smaragdplein. De generale en het concert zijn in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht.

Samenvatting van de opera

Het verhaal van de opera handelt over Jephta die door de Israëlieten wordt gesmeekt hen aan te voeren in de strijd tegen de Ammonieten. Jahwe (God) staat niet aan hun zijde omdat zij andere goden vereren. Onder leiding van de godvruchtige Jephta zouden ze kans maken op de overwinning. Jephta zweert dat hij als dank aan Jahwe de eerste persoon zal offeren die hij na de veldslag tegenkomt. Als de overwinning inderdaad een feit is, wordt Jephta als triomfator binnengehaald. De eerste die hem tegemoetkomt blijkt tot ieders schrik zijn eigen dochter Iphise te zijn. Jephta wil de belofte nakomen en Iphise is bereid haar leven te offeren voor God. In tegenstelling tot het Bijbelse verhaal verwachtte het achttiende-eeuwse publiek een optimistische afloop. Daarom liet Montéclair een deus ex machina ingrijpen in de handeling. Zo doodt op het kritieke moment een bliksemflits de gevangen tegenstander Ammon, tevens geliefde van Iphise. De hogepriester Phinée verklaart dat hiermee aan de belofte tot God is voldaan en dat Iphise’s leven gespaard mag worden.

Partituur & partijen

MIDI's van alle koordelen

Praktische informatie

De kosten voor deelname aan dit project bedragen € 75 p.p. Zij die uitsluitend de koren zingen betalen € 40. De deelnemersbijdrage kan betaald worden op IBAN NL91 RABO 0364 6558 52 t.n.v. Stichting La Pellegrina te Harich