Herhalingsconcert La Pellegrina zomercursus

Montéclairs bijbelse opera Jephté

Lutherse Kerk • Hamburgerstraat 9 • Utrecht | Kaarten bestellen

Meer informatie voor zangers en instrumentalisten

Op zaterdagavond 22 februari voeren solisten, barokstrijkers en basso continuo van het La Pellegrina ProjectEnsemble Montéclairs bijbelse opera Jephté uit onder leiding van Dirkjan Horringa - dirigent & Mitchell Sandler - coaching zangers.
Iedere zomer vindt in het Tsjechische stadje Bechyně een zomercursus barokmuziek van La Pellegrina plaats. Het slotconcert van deze cursus met Montéclairs bijbelse opera Jephté klonk deze zomer als een klok. De plaatselijke bevolking ontving het met veel enthousiasme. Het kon echter maar één keer uitgevoerd worden, wat natuurlijk jammer is van al het harde werken. La Pellegrina gaat het daarom in Nederland nogmaals uitvoeren met bekwame zangers en instrumentalisten op 'oude' instrumenten, die uit heel Europa komen aanreizen. Kom dit horen op zaterdagavond 22 februari, in de Lutherse Kerk te Utrecht! Je bent van harte uitgenodigd dit bijzondere concert mee te maken!

Samenvatting van de opera

Het verhaal van de opera handelt over Jephta die door de Israëlieten wordt gesmeekt hen aan te voeren in de strijd tegen de Ammonieten. Jahwe (God) staat niet aan hun zijde omdat zij andere goden vereren. Onder leiding van de godvruchtige Jephta zouden ze kans maken op de overwinning. Jephta zweert dat hij als dank aan Jahwe de eerste persoon zal offeren die hij na de veldslag tegenkomt. Als de overwinning inderdaad een feit is, wordt Jephta als triomfator binnengehaald. De eerste die hem tegemoetkomt blijkt tot ieders schrik zijn eigen dochter Iphise te zijn. Jephta wil de belofte nakomen en Iphise is bereid haar leven te offeren voor God. In tegenstelling tot het Bijbelse verhaal verwachtte het achttiende-eeuwse publiek een optimistische afloop. Daarom liet Montéclair een deus ex machina ingrijpen in de handeling. Zo doodt op het kritieke moment een bliksemflits de gevangen tegenstander Ammon, tevens geliefde van Iphise. De hogepriester Phinée verklaart dat hiermee aan de belofte tot God is voldaan en dat Iphise’s leven gespaard mag worden.

La Pellegrina ProjectEnsemble
Dirkjan Horringa – dirigent; Mitchell Sandler- coaching zangers

Entree: voorverkoop: € 15 | CJP, studenten, U-pas € 12 | aan de kerk € 18 | CJP, studenten, U-pas € 15

Terug